All About Daily Orthodontics Dentistry News

Postavljanje aparatića za zube

Jan 29

Kada nas mliječnu zubi krenu napuštati i zamijene ih oni trajni, koji će nas pratiti tijekom cijelog našeg života, puno toga u procesu može poći po krivu. Najčešća situacija je da trajni zubi izrastu nepravilno, nakrive se, pa čak i da smetaju okolnim zubima. Ovakva situacija najčešće je estetski problem, koji vam može narušiti vaše samopouzdanje, posebice tijekom puberteta kada smo svi posebno osjetljivi na vlastiti odraz u ogledalu. Narušeno samopouzdanje nas koči, te veliki broj ljudi zapravo sakriva svoj osmijeh upravo zbog ovog razloga. 

aparatići za zube

Također, uslijed nepravilnog rasta trajnih zubi također može doći i do zdravstvenih problema i deformiranje čeljusti, što nitko od nas ne želi. Bez obzira rade li vam trajni zubi zdravstvene probleme uslijed svog nepravilnog rasta, ili je problem isključivo estetske prirode, razveselit ćemo vas jer postoji efikasno i dugotrajno rješenje kojim je sve ovo moguće riješiti u vremenskom periodu od nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina.

Riječ je o aparatićima za zube. Ukoliko u bilo kojem trenutku primijetite bilo kakve anomalije u vašoj usnoj šupljini koja se tiče nepravilnog rasta ili položaja zubi, preporučujemo da se čim prije obratite ortodontu, kako bih mogao napraviti pregled i ustanoviti problem, kao i najefikasniji način na koji se to može riješiti. Vrlo je bitno naglasiti kako ortodont treba imati iskustva i biti stručna osoba, kako nakon nošenja aparatića ne bi ponovno imali iste probleme, već kako bi se prvotni problem zbog kojeg ste mu se uopće javili sanira, te kako biste ostatak života mogli provesti potpuno bezbrižno. Barem kada je u pitanju pravilan položaj vaših zubi.

Na tržištu je dostupno nekoliko vrsta aparatića za zube, dok će onaj koji je najbolje rješenje za vaš slučaj, najbolje odrediti vaš ortodont.

Uz klasični fiksni aparat, postoje također i oni mobilni aparatići za zube. Nevidljivi aparatić za zube koji postaje sve popularniji, posebice kod mladih osoba. Razlog tome je njegova neprimjetnost i diskretnost, što značajno utječe na estetiku osmijeha prilikom korištenja. Radi se o zubnim udlagama koje su mobilne, a izrađuju se od keramike te tada budu boje zuba, ili od plastike, pri čemu su potpuno prozirni.

zubni aparatići

Ispravljanje zubi fiksnim aparatićem jedan je segment ortodontske terapije. Drugi segment je sprječavanje retencije, odnosno povratka zuba iz korigiranog u prirodni položaj. Retencija se uspješno sprječava korištenjem retainera za zube koji može biti fiksni ili mobilni.

Ortodontske kontrole idealno je početi provoditi već oko 6-7 godina starosti djeteta, međutim, za ortodontsku terapiju ne postoji dobna granica. Ukoliko u bilo kojoj dobi života primijetite nepravilan položaj zubi, obavezno se javite ortodontu kako bi ih mogao pregledati, te odrediti idealnu terapiju prilagođenu vama.

Što se aparatića za zube tiče njega svakako određuje ortodont, te je najbolje poslušati njegov savjet obzirom da se ipak radi o vrlo stručnoj osobi.

Kada je riječ o cijeni samog aparatića za zube, teško ju je odokativno procijeniti, te je najbolje konzultatirati se s vašim ortodontom koji će procjenom trenutnog stanja znati koliko je posla oko vaših zubi zaista potrebno, vremenski period u kojem je potrebno djelovati kako bi se vaši zubi vratiti u ispravan položaj, kao i cijena cijelog ovog procesa.